The Little Big Things sau despre Diana – zeița care vânează bucurii pentru copii

Intro: „Oamenii mari nu înțeleg niciodată nimic singuri și e obositor pentru copii să le tot dea explicații.” (Antoine de Saint-Exupery, Micul Prinț, p. 9)

edituradiana.ro

Astăzi, la ora de economie, elevii din clasa a XI-a m-au rugat să le explic semnificația expresiei cheltuieli irecuperabile. Dincolo de explicația materialistă și exemplul vazei de cristal proaspăt achiziționate, care se sparge fie în drum spre casă, fie la scurt timp după ce este cumpărată, sau exemplul biletului de teatru pierdut înainte ca spectacolul să înceapă, m-am gândit că singura cheltuială irecuperabilă este de fapt timpul pe care nu reușim să-l petrecem suficient cu cei dragi ai noștri și în special cu copiii noștri. Teoretic, depinde numai de noi dacă avem în portofoliul nostru timp-cheltuială-irecuperabilă sau timp-bucurie. Practic, lucrurile sunt mai complexe din pricina multiplelor îndatoriri pe care le avem ca și adulți/părinți.

Gadgeturile de orice fel, jucăriile sau alte obiecte mai mult sau mai puțin interactive nu pot înlocui nicidecum timpul-cheltuit-irecuperabil. Însă, în timpul-devenirii-împreună, bucuria comuniunii familiale poate beneficia de puțină magie, integrând în timpul-joacă jucăriile interactive, cărțile cu activități creative sau pur și simplu lectura care va purta deopotrivă părinți și copii pe tărâmuri fermecate, in the kingdom of far, far away – în speranța că „un om mare poate înțelege tot, chiar și cărțile pentru copii”2.

În condițiile pandemiei actuale de coronavirus, cu activitățile școlare mutate în mediul on-line sau, mai aproape de adevăr, în bucătăria, livingul sau dormitorul fiecărei familii cu prichindei în dotare, am fost motivați să investim în acele piese/obiecte care ne-ar putea simplifica munca tuturor. Astfel, chiar în mediul lor, familial și familiar deopotrivă (fără a se voi redundantă această exprimare, ci purtătoare de sens), copilașii pot beneficia de o atmosferă care se le faciliteze procesul educațional școlar desfășurat online și să-i facă să resimtă mai puțin lipsa interacțiunii fizice cu spațiul clasic al clasei. Aceasta nu însemnă, desigur, că le vom transforma camera/dormitorul în sală de clasă la modul extensiv, însă copiilor le place să aibă acces palpabil la acele elemente care-i fac să se simtă „școlari” (observație valabilă mai ales pentru elevii din clasa pregătitoare).

edituradiana.ro

În acest sens, am achiziționat încă de anul trecut, de la debutul școlii în mediul online, 4 table magnetice mici și una mare și muuulte markere (ferice de părinți, că nu sunt costisitoare aceste markere, că altfel, la ritmul în care le folosesc copiii, trebuia să facem credit la bancă:) ). Fiind 4 frățiori, fiecare nu numai că „afișează” pe tablă propriile creații, desene, texte, socoteli în funcție de ora „didactică” pe care o susține în fața frățiorilor dispuși să-l asculte, ci și intră creativ și amuzant în rolul profesorului. Acesta explică „elevilor”, de la tablă, tot ce-ți poți imagina sau visa: de la cum să desenezi un rățoi :), litere de toate dimensiunile și culorile, socoteli mai mult sau mai puțin „relativiste” și până la roverul amartizat pe planeta vecină – da, sunt preocupați serios de astronomie! – evident, în funcție de preferința și pasiunea de moment a profesorului. A fi în fața tablei și a scrie la tablă, le oferă copiilor „legitimitatea” necesară să-i învețe pe alții.

Un alt element esențial al camerei copiilor (și care realmente ne-a simplificat viața) este dat de multele plăci tip puzzle colorate cu care am ales să înlocuim covorul (ca să acoperim cât mai mult din spațiul lor de joacă, am achiziționat mai multe seturi). A fost o alegere splendidă! Plăcile sunt groase, asigură izolare termică (lucru foarte important pentru copiii care petrec mult timp jucându-se pe podea), moi și extrem de confortabile. Atât de confortabile, încât copiii, deși au măsuțe și scăunele speciale, adaptate mărimii lor, preferă să realizeze aproape orice activitate stând pe aceste plăcuțe, indiferent că rezolvă un puzzle, construiesc una din infinitele variante de Lego (deși au și măsuță specială marca Lego, cu spațiu de creație și de depozitare pentru miile de piese), se joacă șah sau colorează.

Covorașul-orășel este un miraj și o sursă de ne-plictis pentru orice băiețel. La noi, băieții au o colecție impresionantă de mașinuțe care se întrec să se plimbe prin orășelul lor – și numai al lor!

Ceea ce îmi place în mod deosebit la Editura Diana, ca părinte care trebuie să-și managerieze eficient resursele financiare, este prețul accesibil și transportul gratuit la comenzi peste 50 RON, dacă plata se face online, iar în cazul în care se optează pentru plata la livrare, transportul va fi gratuit la comenzi de peste 150 RON. Astfel, nu suntem condiționați să facem o comandă mai mare decât e cazul sau pe care nu ne-o permitem la acel moment, doar ca să evităm cheltuiala-irecuperabilă cu livrarea. Nu trebuie să amânăm achiziționarea unui obiect de care avem nevoie, pentru că transportul fiind gratuit chiar și pentru achiziții mici, putem comanda ori de câte ori este necesar. Este imposibil să nu găsești ceva pentru fiecare copil, indiferent de vârstă, gen sau preferințe. De fiecare dată am descoperit cadoul potrivit pentru fiecare dintre copiii mei, cu vârste cuprinse între 3 și 9 ani.

Și să nu uităm minunatele cuvinte ale lui Saint-Exupery: „Toți oamenii mari au fost cândva copii. (Numai că puțini dintre ei își mai amintesc.)”3

1Parafrază după Tom Peters, The Little Big Things: 163 Ways to Pursue Excellence.

2Antoine de Saint-Exupery, Micul Prinț, Ed. Rao, București, 2013, p. 5.

3Idem, p. 5.

edituradiana.ro
edituradiana.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.