Ed. Polirom, Iași, 2017, 233 pag.
Cartea prezintă itinierariul unui preot-cercetător devenit – „de lehamite” față „de un loc guvernat de fatalitate, unde lucrurile plutesc haotic, ca într-o stare de imponderabilitate” – „pelerin” în Scoția, în căutarea unui loc cu o „așezare firească a lucrurilor”.
„Jurnalul” e o împletire lină de exuberanță, umor, modestie, normalitate, dar și supranatural – toate presărate cu îmbinări neașteptate de întâmplări, locuri, oameni și scripturi, într-un firesc limpede ce poate fi deslușit numai în pătrunderea conștienței/a rostului lui cine în descoperirea ethosului sacru din profanul mundan al fiecărei ființe spațio-temporale.
Scriitura începe cu o amintire din copilărie împodobită în mod esențial de reminiscența subconștientă a lipsei, exprimată prin conceptul lui poverty shock (oricine a prins cât de puțin din comunism este inevitabil marcat de poverty shock).

Istorisirea continuă plină de surpize și de suspansul demn de un thriller, exprimată lacunar și semnificativ deopotrivă în capitole precum fata din Glen Orrin, Emanuel și magul, cum arată astăzi o pagină din Evanghelie și despre legenda Bibliei falsificate, cum am făcut praf un milion de lire, milestones, micuța japoneză și ajutorul de bucătar, o binecuvântare de la un chinez, Sfânta Triduana de la Edinburgh și altele. Este în fapt un dor de libertate și credință, care fac posibile deopotrivă începutul drumului, calea în sine și scopul și care-și pun amprenta asupra întregului text.
O carte care se citește cu plăcere, cu bucurie și cu dorința vie de a sta cândva la masă cu autorul – în a cărui intimitate – a gândului, a copilăriei, a primei îndrăgostiri, a deziluziei, a bucuriei unice dată de cunoaștere… – cititorul a pătruns deja (ilegitim) prin „Jurnal”, și de a-l provoca la rostirea rostului și rostul rostirii.
Cartea poate fi cumpărată (comandă online) de aici sau de aici.

