Cum aleg un scaun de masă pentru bebe

Notă: Poate vă întrebați de ce am inclus acest articol în categoria High-Tech. Mamele știu de ce…

chicco.ro

Când s-a născut primul meu bebe nu m-am gândit deloc că ar trebui să cumpăr un scaun de masă pentru el. Piața era destul de îngustă în materie de astfel de produse pe atunci (2011), erau destul de scumpe și, mai ales, credeam că fac parte din categoria produselor de lux pentru bebeluși, adică ceva de fițe, fără de care se poate trăi.

Ei bine, să vedem cum au evoluat lucrurile… 

Pe la începutul lui 2012 bebe împlinise deja 7 luni, începuserăm diversificarea și, oricît m-am străduit să-i improvizez un scăunel semi-înclinat (nu stătea încă bine în funduleț), cu ajutorul pernițelor și păturicilor, nu reușeam nicicum să ,,stăm la masă”. Așa că am luat măsuri și am început căutarea. A urmat o perioadă de cercetări asidue în urma cărora am indentificat caracteristicile de care ar trebui să tin seama în alegerea unui astfel de produs.

 • Să fie robust. Mă problematiza faptul că majoritatea scaunelor au o limită de greutate suportată de maxim 15 kg. – corespunde unei vârste de 3 ani. Mie mi se părea foarte joasă această limită. Bebelusul meu nu era grăsunel, dimpotrivă, dar din experiența mea anterioară  cu copiii – am avut grijă în general copii neprietenoși cu mâncarea – mă gândeam să poată fi folosit cât mai mult, adică chiar și pentru un copilaș de 3-4 anișori. Mă gândeam că un scaun confortabil și jucăuș poate face momentul mesei mai atractiv.
 • Să fie confortabil pentru bebeluș. Majoritatea scaunelor sunt îmbrăcate în plastic, diverse variante de mușama, mai mult sau mai puțin calitativă. Căutam ceva care totuși, în zona de șezut-spate pentru bebe să fie îmbrăcat în bumbac.
 • Să fie atractiv pentru bebeluș. Cele mai colorate și amuzante erau cele de la Fisher-Price, însă am renunțat la ele din pricina faptului că erau doar din mușama în zona destinată bebelușului. M-au atras apoi cele de la Peg-Perego, prin faptul că aveau 4 roți (față-spate) – majoritatea scaunelor de pe piață aveau roți doar în spate (am putut observa faptul că același produs vândut în America și în Europa diferea la partea de mobilitate: 2 roți, în spate, pentru Europa, 4 roți față-spate pentru America; am înțeles atunci că asta se datora unor reglementări privind siguranța, diferite la noi față de alte zone ale Globului; nu știu exact cum stau lucrurile acum în această privință), și în special modelul Tatamia, care funcționa și ca un legănel datorită unui mecanism integrat. Nu am rămas la Peg-Perego datorită prețului foarte ridicat și pentru că avea dimensiuni foarte mici în zona destinată bebelușului. Din pozele de prezentare, aveam impresia că bebelușul nu o să încapă în el confortabil după 2 ani. Am încă o nostalgie cu Peg-Perego, însă, între timp piața a evoluat și, datorită concurenței, evident prețurile sunt acum mult mai accesibile.
 • Să poată fi folosit încă de la naștere, pentru viitori copii.
 • Să aibă cât mai multe poziții/variante de înclinare a spătarului.
 • Să aibă cât mai multe nivele de reglare pe înălțime.
 • Să poată fi curățat relativ ușor.
 • Să fie ușor de strâns și să ocupe puțin spațiu la depozitare.
 • Să fie ușor deplasabil – să aibă roți.
chicco.ro

Alegerea mea

În final, m-am oprit asupra unui model de la CHICCO: Polly Magic 3 in1. O să vă explic alegerea mea:

 • Este un scaun robust; copiii mei, chiar și cei mai mărișori, de 4 și 6 ani, mai au momente de  răsfăț la o gustare în scaunul lui bebe, iar scaunul nu scârțâie deloc. Aaa, am uitat să vă spun că scaunul e folosit acum de al patrulea bebe și a rezistat cu succes tuturor ,,intemperiilor” la care a fost supus de băieții mei năzdrăvani.
 • În momentul în care l-am comandat era pe stoc doar (evident, după săptămâni de căutări, deja nu mai aveam răbdare) în varianta de culoare turcoaz. Nu mă prea încânta, voiam ceva colorat… Acum, nu numai ca îmi place culoarea, dar mi se pare liniștitoare, relaxantă și îi conferă o notă de eleganță.
 • Este reglabil pe înălțime în 7 poziții , ceea ce e fabulos, Adică pot aduce copilașul la nivelul meu când îl hrănesc în timp ce eu stau pe fotoliu sau îl pot ridica la nivelul mesei atunci când îi detașez tăvița și bebe se simte integrat în atmosfera de la masă. Sau, de ce nu, când  este hrănit de tăticul lui.
 • Are centuri de siguranță cu prindere în 5 puncte, lucru foarte important pentru siguranța bebelușului.
 • Are spătarul reglabil în 3 poziții: șezut, semi-înclinat, culcat. Ceea ce îmi place în mod deosebit este faptul că se poate regla inclusiv în poziția de culcat complet și vine împreună cu un reductor format dintr-o husa, în care se găsește o perniță specială (detașabilă), ce face ca scăunelul să se transforme într-un mini-pătuț perfect (e extraordinar de util când stai, de exemplu, în bucătărie și poți să supraveghezi bebelușul, care și el stă foarte confortabil în timp ce mama lucrează). Aaa, înainte să comand scaunul îmi imaginam că nu am nevoie de așa ceva, că e suficient pătuțul lui bebe din dormitor, urmând ca atunci când îl iau cu mine în bucătărie sau în living să folosim landoul sau căruciorul. No chance. Când m-am gândit câți microbi iau împreună cu căruciorul în bucătărie, am renunțat. Oricât de curată ar fi zona din cărucior destinată bebelușului, celelalte părți sunt contaminate de afară…
 • Practic, până la șase luni se folosește scăunelul împreună cu reductorul cu pernița inclusă (confecționat din bumbac și lavabil în mașina de spălat) pentru ca spatele lui bebe să stea drept, apoi se poate renunța la pernița din reductor, păstrându-se doar husa de bumbac. Apoi, pe măsură ce crește bebe, se poate renunța de tot la husa din bumbac, dar și la una din învelitorile moi, plastifiate ale  scaunului pentru ca bebe să aibă mai mult spațiu.
 • Scaunul a venit împreună cu o bară de plastic învelită în material moale, flexibilă, care se așază cumva ca o arcadă deasupra scaunului, și de care erau atașate jucărele, o oglinjioară nepericuloasă din plastic, dar în care totuși bebelușul se putea vedea, o jucărie care la atingere scotea sunete și era potrivită pentru dentiție, și un cățeluș care se putea ascunde în interiorul unei cuști, confecționată din material moale, cu ușită. Fiecare dintre copiii mei s-a amuzat de cățelușul cu care ne-am jucat cucu-bau. Mai mult, de această ,,arcadă” pot fi atașate diverse jucărele pe care le avem prin casă, moi și nepericuloase.
 • Suportul de piciorușe este și el complet reglabil și, mai mult, partea care susține tălpile copilului este detașabilă.
 • Vine cu o tavă principală, peste care se suprapune o tavă colorată, care include suport pentru sticluță/pahar, foarte ușor detașabilă pentru a fi spălată.

Zilele acestea căutam un astfel de scaun pentru nepoțelul meu și am descoperit că, între timp, Chicco a lansat o versiune mai nouă, mai elegantă și mai funcțională a vechiului Polly Magic, și anume noul Polly Magic Relax, care pe lângă îmbunătățirile amintite are în plus încă 2 roți, în față, ceea ce îl face foarte ușor deplasabil. Îl găsiți aici.

edituradiana.ro

edituradiana.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.