Boethius

somproduct.ro

BOETHIUS, Anicius Manlius Severinus (480-524):

Filosof roman şi traducător din Aristotel. A fost demnitar sub regele got Theodoric, dar a căzut în dizgraţie, a fost înemniţat şi apoi executat. A tradus lucrări de logică ale lui Aristotel, inclusiv Analiticele prime, Analiticele secunde, Topica şi Respingerile sofistice, a tradus şi însoţit de un comentariu Introducerea la Categoriile lui Aristotel (Isagoge) a lui Porphyrios, care a devenit textul standard în învăţământul de logică medievală.

Printre tratatele sale originale s-au numărat lucrări de matematică, logică, muzică şi teologie, în cazul acestora din urmă fiind de reţinut aplicarea logicii clasice la revelaţia creştină. Cea mai vestită lucrare a sa a fost Mângâierile filosofiei, scrisă în timpul detenţiei sale la Pavia.

elefant.ro

Surprinzător este faptul că Mângâierile nu prezintă vreo doctrină explicit creştină, ci caută doar în raţiune reazemul pentru cel aflat în restrişte. Boethius vedea, probabil, în credinţă şi în raţiune două mijloace distincte prin care se poate da o explicaţie valabilă a Universului şi, alegându-şi drept călăuză raţiunea, nu a mai apelat la argumente ce ţin prin natura lor de credinţa religioasă. În Cartea I, Filosofia se înfăţişează înaintea autorului aflat la restrişte, reamintindu-i credinţa lui fundamentală într-un Univers pătruns de finalitate şi în raţionalitatea omului. Cărţile a doua şi a treia vorbesc despre nesiguranţa averii materiale şi a altor false mijloace de obţinere a fericirii, concluzionând că Dumnezeu este singurul bine statornic. Aceasta conduce în cartea a patra la problema răului, iar în cartea a V-a abordează spinoasa problemă liber arbitru-determinism. Concluzia e că în opţiunile morale preştiinţa divină este compatibilă cu libertatea umană.

Opera lui Boethius a furnizat filosofiei medievale o metodologie şi deopotrivă un vocabular. Mângâierile filosofiei a fost, probabil, după Biblie, cea mai citită, mai tradusă şi mai comentată carte în cuprinsul mileniului următor. Rolul jucat de autorul ei în transmiterea filosofiei antice către Evul Mediu creştin îndreptăţeşte pe deplin aprecierea tradiţională după care Boethius a fost ,,ultimul roman şi primul scolastic“.

vivre.ro

© http://www.livresc.org

dyfashion.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.